Felkészülés / Állóképesség

Sokan kérdezik tőle, „hogyan érdemes felkészülni a 110 km megtételésre?”
A felkészüléssel kapcsolatban van egy remek teszt, amivel jól meg lehet mérni, hogy a szükséges állóképességgel rendelkezésedre áll-e vagy sem.
Mérj le 600 métert, ez kb. 20-30 telek szélességének felel meg (pl. itt: https://maps.google.com/ ) egy parkban vagy keress a közelben egy sportpályát.
1. Ezt a 600 métert, mennyi idő alatt tudod megtenni? Mérd le!
Ha elsőre 9 perc alatt, 600 métert meg tudod tenni, az már jó kezdés.
Érdemes ezt a szakaszt sokszor lejárni, (azért jó ha nem beton) és közben figyelj az ütemes légzésre.
Addig növeld lassan a tempót, ameddig még kényelmes a teljes szakaszon. kb 1-2 hétig, minden nap.
2. Amikor meg van a saját tempója, ami nem vesz nagyon igénybe. pl. 6 vagy 8 perc a 600 méter, akkor kezd el a tempót tartani és a távolságot növelni, ameddig ezzel a tempóval a 3-4 szer is képes vagy megtenni az utat.
3. Ha már a 8 perc/600 métert tudod tartani 4 úton, vagyis 25 perc alatt 4 szert teszed meg az utat, akkor kezdheted a tempót gyorsítani kis mértékben.
4. Ha már a 25 perc/ 2400 méter, jól megy, akkor megteheted, hogy az egész gyakorlatot megduplázzod, vagyis 50 perc alatt gyalogolsz 5 kilométer.
5. Pakold meg a hátizsákodat, ami max. a testsúlyod 10%-a lehet, és azzal is gyakorolj néhány napig, hétig.
Ebben a felkészülésben egy dolog a fontos, hogy ma végezd el a mai adagot, majd holnap egy kicsit többet, vagy gyorsabban. Így néhány nap alatt megszokja tested a növekvő igénybevételt.
A botok abban segítenek sokat, hogy az egyensúlyodat könnyedén meg tudd tartani, így 2 helyett 3-4 végtagod erejét tudod használni a gyaloglás során.
Amennyiben a felkészüléssel kapcsolatban további kérdéseid vannak, írj levelet az alábbi címre:
zsolt (kukac) zarandoklat.com